Jumaat, 6 Mei 2011

invitation

"...non-muslims, especially the chinese (in malaysia), would not be attracted to islam. this is specially since they can work hard and become successful, whereas the malay muslims are too dependent on governmental help to be successful in the society. "- dr. osman chuah

"...antara kaedah shariat dan hikmah menyebutkan, bahawa, siapa yang banyak dan besar kebaikannya, dan telah menanam pengaruh nyata dalam islam, mungkin saja melakukan kekeliruan yang boleh jadi tidak dilakukan selainnya. orang seperti ini dapat dimaafkan. maaf yang tidak diberikan pada selainnya. sesungguhnya kemaksiatan itu adalah kotoran, dan air bila mencapai dua kolah, tidak membawa kekotoran."- ibn taimiyah, menasihati anak muridnya ibn qayyim.

ref 1: preaching to the non-muslim chinese in malaysia.
ref 2: ikhwanul muslimin: deskripsi, jawapan tuduhan dan harapan.


menjadi seorang melayu muslim yang berjaya adalah dakwah kepada selainnya. perpaduan pula penting untuk memperkasakan islam di malaysia, perlu usaha, susah tapi bukan mustahil. pertolongan allah itu pasti. ketahuilah, serigala hanya memangsa kambing yang memisahkan diri dari kelompoknya.

Tiada ulasan: