Rabu, 2 Februari 2011

cerita dongeng

pada suatu hari, berlakulah sebuah revolusi di malaysia. umat islam sedang begitu marah kerana sebuah gereja yang serupa dan sama rekabentuk luarannya dengan masjid persekutuan malaysia di bina di sebuah kota dan negeri yang majoritinya islam. segalanya hampir serupa. di dalamnya ada mimbar, mehrab, barisan saf mahupun tempat wuduk. walaubagaimanapun, air ditempat wuduk itu dikhabarkan telah ditukar dengan holy water, sejadah-sejadah adalah dari bulu khinzir, malah, tulisan-tulisan menggunakan khat tuluth didalamnya itu adalah doa-doa kesyirikan yang bertentangan dengan ajaran islam. pihak gereja membawanya ke muka pengadilan, yakni mahkamah sivil. mereka menang. umat islam terpecah dua kerana fahaman politik dengan kadar sama banyak. yang pertama tidak membenarkan secara mutlak atas alasan ia mengelirukan dan mengundang masalah jangka masa pendek juga panjang. yang kedua membenarkan atas alasan islam itu adil,bertolak ansur dan tak berlaku zalim pada orang bukan islam. mereka mengenakan syarat gereja itu mestilah ditulis besar-besar padanya "ini rumah ibadat hanya untuk orang kristian". namun mereka enggan. golongan yang bertolak ansur tadi, sekali lagi bertolak ansur dengan alasan di arab, gereja juga ada dijadikan masjid tanpa ada masalah. malah, mereka menolong pihak gereja dan mengatakan "teruskanlah perjuangan kamu, kerana itu hak kamu" dan "jangan peduli orang islam yang menentang, mereka itu saja mahu tunjuk hero" serta "mereka yang menentang itu bukan kuat agama pun". pihak gereja seolah-olah tidak percaya dan berasa begitu gembira kerana ada antara umat islam menyokong mereka. mereka juga berjanji untuk mengundi parti golongan tersebut. dan oleh itu, mereka teruslah menggunakan rekabentuk yang serupa dengan masjid persekutuan itu sebagai gereja mereka tanpa sebarang masalah. revolusi tadi yang hanya mewakili segelintir umat islam di malaysia itu pun gagal. selepas 40 tahun, berkali-kalilah kejadian orang islam terkeliru dan beriktikaf di gereja tersebut tanpa disedari. diantara mereka telah mengamalkan doa-doa kesyirikan disana sebagai amalan hidup mereka dan lebih teruk, mereka telah dikristiankan selepas terminum air holy water. pihak gereja gembira kerana angka murtadin di kawasan tersebut meningkat mendadak. seorang tua ditanyakan oleh cucunya,

"atok, kenapa "masjid" tu orang datang tak tutup aurat?"
"yang mana? oh itu, tak silap atok tu gereja rasanya."
"aik, kenapa guna bentuk mcm tu nak buat gereja?"
"kenapa tak boleh? kan kalimah allah pun kita bagi diorang guna. takkan rekabentuk sahaja pun tak boleh. kalau rekabentuk tu lagi penting dari kalimah allah, syiriklah kita yang lebih pentingkan benda-benda kecik yang lain."
"oh...patutlah ada sorang kawan kt sekolah tu, ada tatu nama allah kat tangan dia. pastu bapak dia pakai rantai emas nama allah atas salib. pastu kan, ada kawan sorang lagi cakap bapak dia kristian, mak dia islam. takpelah, dua-dua tuhannya allah kan? samalah...."

image source: wikipedia

mendengar kata-kata itu, si tua itu menangis kekesalan kerana dialah diantara golongan ahli politik yang bertegas dahulu untuk membenarkannya meskipun mengetahui ia akan menimbulkan kekeliruan yang nyata kerana perkara seperti ini amatlah asing bagi masyarakat disitu khususnya. sedarlah dia akan kebodohannya ketika menyokong tanpa meneliti natijah dari perbuatannya, sedangkan rasulullah s.a.w. memperuntukkan masa selama 13 tahun bagi usaha dakwah baginda di mekah untuk memastikan akidah umatnya benar-benar selamat dan tepat. dia juga menyesal kerana secara tidak disengajakan telah meletakkan politik kepartian itu lebih utama dari kesucian agama. walaupunbegitu, nasi telahpun jadi bubur. sekarang berusahalah dia dan saudara islam yang lain untuk meyakinkan generasi akan datang bahawa allah yang orang kristian pakai bukan allah yang kita sembah, bahawa allah yang mereka imani adalah allah yang beranak, beristeri, penat dan tua. soalnya, mampukah dia? oh, marilah kita semua maafkan dia dan tolong dia. kasihan.

“Orang Yahudi dan Kristian tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepada engkau (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut millah (agama) mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka), "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepada engkau (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh daripada Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada engkau". [Surah Al-Baqarah: ayat 120]

p/s: wahai diriku sendiri, katakanlah yang benar meski ia pahit sekalipun.

Tiada ulasan: