Sabtu, 25 Jun 2011

jika kau mahu ubah masyarakat, mula dengan ubah diri kau sendiri dahulu

baru-baru ni aku ke temasik. serius aku sangat kecewa dengan tanah tu, pernah berada bawah kesultanan islam johor riau. akhirnya, jadi seperti itu.

kemudian aku mula bertanya. kenapa begini? aku percaya ini adalah demokrasi, sedikit sebanyak.

bagaimana kalau kerajaan sekarang membuat pendidikan islam di sekolah-sekolah sebagai optional? bagaimana kalau tiada ipt islam di malaysia? bagaimana kalau masjid tidak lagi melaungkan azan?

sudah tentu masyarakat akhirnya akan melupakan islam. then, you'll know what this democracy can do.

jangan terlalu mengagungkan demokrasi, kerana dialah yang menyebabkan politikus-politikus merasa terdesak untuk mendapatkan sokongan rakyat sekalipun sesuatu perkara itu diketahui kesan buruknya. kalau aku jadi kerajaan dan mahu terus jadi kerajaan, dah tentu aku tak mahu beri pendidikan pada rakyat, tekan mata pencarian, subsidikan semua keperluan, biar hanya bergantung pada kerajaan, then semua jadi bodoh. masyarakat yang bodoh dan terdesak sudah tentu memilih secara bodoh dan terdesak; assumption semata. maka jadilah sebuah negara yang bodoh dan terdesak. nasib baiklah negara ni ada raja.

"dan jika engkau menurut kebanyakan orang yang ada di muka bumi, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan allah; tiadalah yang mereka turut melainkan sangkaan semata-mata, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta." - al-an'am: 116

so, demokrasi? think again.

p/s: lagipun dah lama aku fikir demokrasi ni cara yang paling bagus untuk merosakkan negara dengan merasa betul dan bangga. dan diangkat pula oleh masyarakat barat.

Tiada ulasan: